fbpx

Naar huis met een lach na je werkdag

Naar huis met een lach

Wat zou het fijn zijn als je elke werkdag met een glimlach op je gezicht naar huis gaat. Vraag jezelf eens af, hoe vaak gebeurd jou dat eigenlijk?

Mijn batterij is aan het begin van de dag 100% opgeladen. Mijn grootste uitdaging was om niet om 17:00 uur al aan de oplader te hoeven, zodat ik nog energie over heb voor mijn hobby’s en de mensen om me heen. Zo op papier klinkt het makkelijk, maar hoe zorg je nou voor die glimlach aan het einde van de werkdag?

Deze vragen stel ik mij daarom aan het begin van elke dag

 • Wat wil ik vandaag bereikt hebben?
 • Wat is mijn doel?
 • Wat vind ik het belangrijkste om gedaan te hebben?
 • Wat is de omvang van de taak en hoeveel tijd heb ik hiervoor nodig?

Daar hanteer ik deze principes bij

 • Eén taak tegelijk, zodat je je daarop volledig kunt focussen.
 • Als je aan een taak begint, dan ook afronden en niet laten wachten.
 • Daarna pas door naar de volgende taak.
 • Maximaal 3 focustaken.

Als je jouw belangrijkste taak en je doel helder hebt, dan weet je waar je prioriteit ligt. Als je bovendien voor ogen hebt hoeveel tijd je nodig hebt om die taak uit te voeren, dan lukt het vast om de dag lekker en gestructureerd te beginnen.

Op welke manier maak ik dit inzichtelijk?

Er zijn natuurlijk meer mogelijkheden, maar ik gebruik deze tools om meer structuur aan te brengen.

 • Takenlijst
 • Agenda
 • Productiviteitenplanner

Alles inzichtelijk, en nu? 

Je hebt je takenlijst klaar voor vandaag, je planner en agenda ingevuld. Nu denk je vast: appeltje eitje! En dan komt je collega langs, gaat de telefoon en wil je ook nog een bakkie halen. Hoe zorg je er dan voor dat jij je kop erbij houdt?  

Gedurende de dag word je blootgesteld aan allerlei interne en externe prikkels. Invloeden van buitenaf en veel taakwisselingen zorgen ervoor dat je focus verliest.

Prioriteit + focus = productiviteit

Voordat je tegen een collega ‘ja’ zegt die jou om hulp vraagt, stel jezelf dan eerst de vraag: ‘heb ik tijd voor deze extra taak?’ Heb je er geen tijd voor, zeg dan nee. Met liefde.

Nu voelt nee zeggen voor mij niet fijn, maar als je duidelijk bent tegenover jezelf en een collega dat je geen tijd hebt om bij te springen, dan weet ik inmiddels dat dit niet alleen mij helpt, maar ook mijn collega’s weten wat ze van mij mogen verwachten. Dat helpt hun ook.

Als ik niet aan een taak toekom waar ik al ‘ja’ tegen heb gezegd, of ik moet iets afraffelen en ik maak dan een fout, dan doet dat een beetje pijn. Dat draagt zeker niet bij aan dat blije gezicht of en een voldaan gevoel aan het einde van mijn werkdag.

Nee is oké

Sta je er weleens bij stil als het woordje ‘ja’ je mond al heeft verlaten? Waarom je dit hebt gezegd? Doe je dit omdat je een ander niet wilt teleurstellen? Omdat ‘nee’ zeggen voelt als falen? Of omdat je simpelweg geen ‘nee’ durft te zeggen? Of zeg je altijd weloverwogen ‘ja’? 

Het woordje ‘ja’ is zo klein. Maar zorgde bij mij voor een enorme druk. Ik neem nu voor dat dit woordje wel enthousiasme oproept. Ik neem even de tijd om stil te staan bij mijn agenda, mijn batterij en vooral waarom ik geneigd bent om ‘ja’ te zeggen.

Dat andere woord met maar één letter meer kan er voor zorgen dat jij je doel van vandaag wel bereikt en dat je ervoor zorgt dat je jouw focus daarop niet verliest. ‘Nee’ zeggen is oké, als daarmee je eigen belangen beschermt.

Tussentijds opladen

Last but not least: ik las momentjes van rust in voor jezelf. Ik ga even een rondje wandelen, zorg dat ik mijn lunch rustig eet of ik maak even een praatje met een collega.

Ga dus niet als een dolle stier van acht tot vijf aan het werk. Maar zorg voor ‘ankertjes’ tussendoor om te kijken hoe het gaat. Hoe is het met mijn batterij? Heb ik focus, of is het tijd om even rust te nemen?

Met een paar kleine momentjes inchecken bij jezelf, kun je werken aan die glimlach en je batterij.

Het allerbelangrijkste is dat je doet wat werkt voor jou. Zorg ervoor dat je voor jezelf een manier vindt om focus en rust te creëren gedurende je werkdag. Wat voor een collega goed werkt, kan bij jou zorgen voor chaos. Zorg er daarom voor dat je je eigen manier van plannen en werken creëert.

Succes!

Vertel ons wat je vindt

Deel dit bericht met je collega's

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email