‘Samen slimmer’ Blog 7 door Stefanie

We staan aan de vooravond om iets heel moois te gaan lanceren… Een netwerk voor middenkader leidinggevenden in de regio Achterhoek! Ik heb er heel veel zin in, maar ik vind het ook wel eng om nu de eerste stap te gaan zetten. Een beetje koud water vrees denk ik…

Ik loop al een tijdje rond met een idee om leidinggevenden die bij ons een training, ontwikkeltraject of cursus hebben gedaan iets te bieden in opvolging. Het liefst zou ik ze op regelmatige basis allemaal uitnodigen om ze ook kennis te laten maken met elkaar. Ze kunnen nog zo veel van elkaar leren, ook op vlakken waar ik geen verstand van heb. Ik merk ook dat veel leidinggevenden die ik spreek (bijna) nooit collega leidinggevenden van andere bedrijven spreken. Terwijl de deelnemers van de open cursus telkens aangeven dat ze het leuk vinden om te zien en te horen van andere leidinggevenden. Ze leren ook van de ontwikkelingen en aanpak van andere bedrijven.

Een tijd terug sprak ik hierover met Sandra (Luijmes) en zij had ook al een tijdje een vergelijkbaar idee. Ze zag al een heel platform voor zich voor deze groep leidinggevenden, waarin de bijeenkomsten een onderdeel zijn. Maar waar bijvoorbeeld ook in een digitale omgeving kennis gedeeld kan worden. Al pratend kwamen we op de vergelijking met bedrijfsbezoeken zoals die van VNO-NCW en begon het begin van het Middenkader Platform Achterhoek (MPA) vorm te krijgen. Ondertussen is dat al heel tijdje geleden, want zoals ieder goed idee, moest dit ook even ‘rijpen’. Oftewel in de afgelopen tijd hebben we al allerlei ideeën gehad, met dank aan de klanten en deelnemers die hierin met ons mee wilden denken.

Een aantal ideeën die overeind zijn gebleven:

  • Het Middenkader Platform Achterhoek (MPA) moet vooral gericht zijn op kennis delen en niet op netwerken.
  • We willen leidinggevenden inspireren om de eigen dagelijkse praktijk eens met andere ogen te bekijken.
  • Kennis die we delen moet vooral praktisch en direct toepasbaar zijn.
  • Bijeenkomsten zijn in de vorm van bedrijfsbezoeken.
  • Het bedrijf dat we bezoeken presenteert een ‘Best Practice’; een verbeterproces, inclusief de obstakels en hobbels die je onderweg tegen komt en wat je daar aan zou kunnen doen. (Dus geen rozegeur en maneschijn verhaal).
  • Liever een persoonlijk verhaal dan een spetterende presentatie.

Hieronder kun je meer lezen over de inhoud en de vorm van het MPA. In ieder geval willen we naast de bijeenkomst in juni ook nog een bedrijfsbezoek plannen in november. En aan de hand van de ieders ervaringen kan het zijn dat we hier en daar nog wat bijschaven. Als het aan ons ligt gaan we volgend jaar een aantal bijeenkomsten organiseren en organiseren we een verkiezing voor de beste ‘Best Practice’.   Zoals ik al zei, ik heb er heel veel zin in, maar eerlijk is eerlijk, ik vind het ook wel heel spannend. Hopelijk kunnen we er met elkaar iets heel moois van maken en komt deze blog terecht in het 10-jarig jubileumboek…. 😉

Stefanie

 

Deel dit artikel