Blog door Elles

Samenwerken 3.0

Overal op de wereld is verandering gaande: de oude, vaak vertrouwde patronen vallen weg en er komen nieuwe voor in de plaats. Beter passend bij deze tijd, bij de mensen die nu leven. Maar sommige oude patronen worden niet zo makkelijk vervangen.

Zo las ik van de week een interessant TED artikel over de manier waarop we tegen scheiding aan kijken. Onze kijk op het traditionele huwelijk is in de loop van de decennia al wel veranderd, áls we al trouwen. De vrouw is gelijkwaardig gesteld aan de man en het is niet meer vanzelfsprekend dat zij degene is die thuis blijft. Tegen scheiden kijken we daarentegen nog wel traditioneel aan. Meestal gepaard met veel ruzies en een schande, iets wat niet hoort.

Dit deed mij denken aan de kentering in het bedrijfsleven. Daar waar sommige bedrijven het ‘samenwerken 3.0’ hebben ingevoerd, kijken andere bedrijven nog volgens oude rolpatronen naar hun personeel. Werken en denken passen vooral in vastgestelde kaders en denkbeelden: de hogergeplaatste heeft de leiding over de werknemers op de werkvloer. Hij stuurt aan, probeert ‘zijn’ personeel te motiveren door maandelijks een Bila te organiseren en bespreekt wat men kan doen om zijn of haar verbeterpunten weg te werken. Van de vastgestelde kaders wijk je niet zomaar van af; die volg je. Opvallend vind ik dat. Ik heb bij beide soorten bedrijven gewerkt en heb ervaren dat de oude rolpatronen gewoonweg niet meer passen, alsof we ze zijn ontgroeid.

Dat vind ik nu ook het mooie aan dit werk wat ik nu doe. Bij VitaMee kijken we juist naar de waarde van ieder mens en zijn of haar inbreng in het grotere geheel. Wij werken liever niet met termen als personeel of medewerkers, maar vanuit liefde en respect voor iedereen, want iedereen doet er toe.
Wij kijken naar de ontwikkeling van eenieder, vanuit jezelf, zodat je lekker kunt werken met ziel en zakelijkheid. Daar staan wij voor en dat is wat ik graag wil bereiken met de bedrijven met wie ik samenwerk.

Wil je meer weten over mijn visie en er samen eens over sparren? Laat het me weten!
Wil je het artikel lezen dat me inspireerde tot het schrijven van deze blog? Klik dan hier.

 

 

Deel dit artikel