De Lean transformatie van Philips Lighting

Een Lean transformatie afdwingen werkt niet, je moet laten zien wat de voordelen zijn! Dit is de overtuiging van Bart Evers, productiemanager en Lean deployment leader bij Philips Lighting in Winterswijk. Zien is geloven, en geloven is (na)doen. Evers vertelt hoe de teamleiders de bewerkingsstappen zelf vloeiend op elkaar gingen afstemmen, nadat hij ze het effect van samenwerking had laten ervaren. Daarbij benoemt hij ook de positieve invloed van het leiderschapstraject van VitaMee bij Philips.

Leiderschapstraining
Wat ook hielp: alle teamleiders kregen een leiderschapstraining van Vitamee. ‘Ze gingen dan bijvoorbeeld eerst een functioneringsgesprek oefenen. Daarna voerden ze dan in het echt zo’n gesprek met één van hun teamleden, waarbij dan een coach aanwezig was’.

Via een module “zelfinzicht” kregen de deelnemers inzicht in hun eigen sterke en minder sterke kanten. ‘Zelf heb ik ook aan de training deelgenomen. Het leert je vooral waarom je dingen op een bepaalde manier doet, bijvoorbeeld vanwege negatieve ervaringen uit het verre verleden. Als je eenmaal begrijpt waarom je bepaald gedrag laat zien of juist niet, dan ben je in staat om daar afscheid van te nemen als dat beter is. Je kunt daarna dichter bij jezelf blijven, en daardoor beter communiceren. Goed contact met elkaar maken is cruciaal.’ – Bart Evers.

Deel dit artikel