Wat komt er kijken bij het overstappen van arbodienst

Overstappen van je arbodienst is misschien niet iets waar je snel over nadenkt. Vallen de verzuimcijfers tegen of is de wachttijd voor een bezoek aan de bedrijfsarts te lang? Dan heb je tot 1 oktober de mogelijkheid om pro forma de overeenkomst met je arbodienstverlener op te zeggen. Of dat zinvol is? Dat lees je hier.

Arbodiensten sluiten over het algemeen contracten met een looptijd van één jaar ingaande op 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Voor je het weet ben je vijf jaar verder. Er zijn natuurlijk vanzelfsprekende redenen waardoor langdurige relaties toch eindigen. We noemen er een paar.

Waarom zou je eigenlijk overstappen van Arbodienst?

Je ziet een andere toekomst voor je

Verzuimcijfers, je kunt niet met ze en niet zonder ze. Vallen ze toch elk jaar weer tegen? Dan is het wellicht tijd om actie te ondernemen. Of om de actie uit te besteden. Enkele tienden van een procent verzuimverlaging kan voor een organisatie van formaat, zeg 50 plus medewerkers, enorme bedragen op jaarbasis besparen. Dat komt natuurlijk ten goede van meer dan het kerstpakket. In ieder geval, onze ervaring is dat investeren in onderzoek en een strategisch plan om het welbevinden van je collega’s te verhogen zich makkelijk kan terugverdienen.

Het voldoet niet meer aan je verwachtingen

Een pijnpunt van deze tijd zijn de lange wachttijden en beperkte beschikbaarheid van de bedrijfsartsen. Er zijn er nu eenmaal niet zo veel. Alhoewel de meeste bezoeken tijdig gepland kunnen worden, is het soms wel handig om een “spoedje” in te plannen. Wij proberen daar op wekelijkse basis rekening mee te houden, zelfs tijdens de zomer.

Jullie passen gewoon niet meer bij elkaar

We kunnen ons voorstellen dat je organisatie of de visie ervan zodanig is ontwikkeld, dat de huidige arbopartner niet meer past.

Het aanbod van arbodienstverleners loopt behoorlijk uiteen. In de regel kun je ervan uitgaan dat het aanbod bestaat uit een basisovereenkomst en een mogelijkheid waarbij alle regie uit handen wordt gegeven. Bij VitaMee wordt daarbij vrijwel altijd een aanbod op maat geboden. Zie het maar als de guldenmiddenweg: jij blij, wij blij.

Je bent uit elkaar gegoeid

Wanneer niet alleen de verwachting scheef groeit, maar je bent letterlijk je arbodienst ontgroeid omdat je nu meer medewerkers hebt en aan andere wetgeving moet (gaan) voldoen, dan wordt het tijd dat de wegen scheiden.

Voor de verdieping over welke arboregeling van toepassing is op jouw organisatie, laten we je dit  animatiefilmpje zien.

Kun je onder alle voorwaarden gewoon overstappen?

Het lastige antwoord: dat hangt ervan af. Het makkelijke antwoord: waarschijnlijk wel. Dat lichten we even toe.

Heeft jouw bedrijf een ondernemingsraad (OR)? Dan is op jouw organisatie de vangnetregeling van toepassing. Je bent als werkgever dan verplicht om tenminste een basisovereenkomst te hebben met één gecertificeerde arbodienst. Deze arbodienst ondersteund bij alle arbotaken en levert hiervoor ook de kerndeskundigen voor de verplichte kerntaken. Dat gaat bijvoorbeeld om:

 • voorzien van advies omtrent verzuimbegeleiding van werknemers;
 • het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PMO) voor werknemers;
 • of een toetsing op de risico-evaluatie en -inventarisatie.

Onder kerndeskundigen worden de bedrijfsarts, arbeidshygiënist, veiligheidskundige en arbeids- en organisatiedeskundige verstaan.

Dat kan echter niet onder alle omstandigheden, maar alleen wanneer:

 • de CAO een maatwerkregeling toestaat;
 • de OR of personeelsvertegenwoordiging (PVT) hier schriftelijk afspraken over maakt.

Dit betekent dat wanneer jouw bedrijf geen OR of PVT heeft of de CAO het niet toestaat, de vangnetregeling van toepassing is en je dus verplicht bent om samen te werken met een gecertificeerde arbodienst, zoals VitaMee. Vanzelfsprekend.

Extra zaken om op te letten

Er zijn nog wat haken en ogen. Het kan maar zo zijn dat een verzuimverzekering nog specifieke eisen stelt. Het is dus goed om voorwaarden van ‘derden’ zoals de verzuimverzekering eens na te slaan op de keuze voor de arbodienstverlener.

In elk geval, met een gecertificeerde arbodienstverlener zit je eigenlijk altijd goed. Al is het voor de basisaansluiting.

Wat zijn de voordelen van een nieuwe overeenkomst met een andere arbodienstverlener?

Bij VitaMee kennen we een opzegtermijn van één maand om lopende dossiers over te dragen naar een andere partij. Dit kan echter op elk moment in het jaar. We zijn overtuigd van het feit dat als u de samenwerking met VitaMee aangaat,  we met elkaar een langdurige relatie aangaan.

Mocht het onverhoopt zo zijn dat u vindt dat onze dienstverlening niet meer aansluit op uw wensen dan kunt u bij ons opzeggen op ieder moment in het jaar. Maar er zijn meer mogelijkheden.

Meer mogelijkheden

Wij zijn niet alleen een arbodienst. We zijn ook niet alleen maar inspirators. Wij bieden onder andere:

 • een integrale arbodienstverlening;
 • de nodige kernspecialisaties;
 • eigentijds personeelsmanagement vanuit verbinding en menselijk vermogen;
 • leefstijl-, team- & psychologische coaching en leiderschapstrainingen;
 • medische keuringen voor groot rijbewijs & 75+ en PMO.

En als je eens een goed gesprek of ondersteunend advies nodig hebt, dan passen we daar een mouw aan.

Een passende visie

Wij werken met ziel en zakelijkheid aan positief gezonde medewerkers en vitale bedrijven in de Achterhoek en de Liemers, … zodat ’t lekker werkt. Daar zit natuurlijk nog veel meer achter.

Het geeft je de kans om te werken volgens je eigen idealen. Hecht je veel waarde aan het welzijn van de mensen in je organisatie? Dan kun jij je vast vinden in onze overtuiging:

 • Iedereen doet er toe en is van waarde: gewaardeerd worden leidt naar zelfvertrouwen, eigenaarschap , werkgeluk en waarde toevoeging.
 • Met oog voor ieders belang altijd op zoek naar het gezamenlijke doel: vanuit autonomie en co-creatie wordt 1+1=11.
 • Vanuit vakmanschap, passie en gezondheid gericht op talentontwikkeling: altijd gefocust op juiste mens op de juiste plek op het juiste moment (3J methode).

Een lokale partner

Een veelgehoorde klacht van bij landelijke partners is dat het contact niet altijd goed verloopt of medewerkers soms ver moeten reizen. Wij beperken ons bewust tot het werken in de Achterhoek en de Liemers.

Onze spreeklocaties bevinden zich in Lichtenvoorde en Duiven. Bovendien zitten onze bedrijfsartsen soms op locatie.

VitaMee is een arbodienstverlener én ontwikkelpartner

Lekker werken is ons streven. Dat begint bij het werk. Wij bieden ondersteuning in alle lagen van de organisatie. Onze specialisten bieden graag ondersteuning op maat bij zakelijke en sociale vraagstukken.

Wat als je nu wilt stoppen bij je arbodienstverlener?

Wanneer wilt overstappen van arbodienst naar VitaMee, dan is het eerste wat je moet doen even contact opnemen. Ook daar kunnen we je bij ondersteunen. Neem desgewenst vrijblijvend contact op met Ilja via 0544 353 000. Zij zit klaar om je vragen te beantwoorden.

Of stuur een berichtje:

aangepaste kleuren
Dit is Ilja, geregistreerd casemanager bij VitaMee

Deel dit artikel