‘Apetrots’ Blog 5 door Stefanie

Onlangs hebben jullie via onze social media kanalen dit bericht kunnen lezen: “Wij feliciteren Stefanie, Edith en alle deelnemers van het leiderschapsontwikkeltraject met de winst bij de Philips Excellence Competition Winterswijk en wensen hen veel succes op de Europese finale in Den Haag.” Daar heb ik vervolgens heel wat vragen over gekregen, vandaar dat ik jullie hier wat meer over wil vertellen.

Het is nu 1,5 geleden dat ik de unitleaders van de productie en hun productie-manager leerde kennen. Er was toen net een flinke reorganisatie geweest. Waardoor er een verschuiving kwam in de taak- en rolverdeling. De unitleiders werden leidinggevenden. Aan ons de vraag om ze vanuit ons ontwikkeltraject voor leidinggevenden daarin te ondersteunen.

In de eerste bijeenkomst(en) leerde ik de deelnemers kennen als bevlogen, enthousiast en vastberaden om er iets moois van te maken. Door de reorganisatie(s) hadden ze roerige tijden achter de rug, dus ze wilden vooral vooruit kijken. Natuurlijk waren ze ook onzeker over hun nieuwe rol en over de samenwerking met hun nieuwe productie-manager.

Samen zijn we het ontwikkeltraject aangegaan, waarin iedereen met zijn eigen ontwikkeling aan de slag is gegaan. Iedere leidinggevende is anders en heeft andere kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen. Vandaar dat we in ons traject veel ruimte geven aan deze individuele groei. Deze aanpak werkte ook hier weer goed. Ik durf te zeggen dat iedereen, inclusief de nieuwe productie-manager zijn eigen ontwikkeling (of verandercurve) heeft doorgemaakt. Met alle ups, downs en emoties die daarmee gepaard gaan.

Het hoogtepunt van dit traject was voor mij de presentatie voor de Philips Excellence Competition op 19 december j.l. Dit is een jaarlijks evenement waarbij medewerkers van Philips Lighting Winterswijk teams vormen en hun verbeterproject van het afgelopen jaar presenteren. Ik begreep dat het vaak gaat over technologische verbetering of verbetering op het gebied van organisatieprocessen, dus onze deelname was wel uniek. Vervolgens bepaalt een jury, bestaande uit de directeur en afgevaardigden van andere vestigingen van Philips welk project volgens hen het best is. De winnaar van de vestiging Winterswijk gaat door naar de Europese finale waar de winnaars van alle vestigingen uit heel Europa bij elkaar komen.

Op initiatief van de productie-manager hebben we aan deze competitie meegedaan. Hij gaf aan dat alle ontwikkelingen in de productie niet mogelijk waren geweest wanneer het ontwikkeltraject niet had plaatsgevonden. De onderlinge openheid over eigen kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen was een belangrijke factor in het verbeteren van de samenwerking in de productie. Deze openheid stond ook centraal in de presentatie voor de competitie. Drie deelnemers en de productie-manager vertelden over hun eigen ontwikkeling, twijfels en obstakels, op een ontwapenende persoonlijke manier. Ik krijg weer kippenvel als ik er aan denk! Daarin was ik duidelijk niet de enige, iedereen was muisstil tijdens de presentatie. De jury bleek ook onder de indruk, tijdens de prijsuitreiking bleken we de eerste prijs te hebben gehaald!

Ik kan wel zeggen dat ik APETROTS ben op deze mensen, wat hebben zij allemaal stappen gezet! En wat zijn ze allemaal gedreven om stappen te blijven zetten, om te blijven ontwikkelen en om verbeteringen door te blijven zetten. Toen we begonnen zag ik onzekere beginnende leidinggevenden, die het niet voor elkaar kregen om processen in de productie te verbeteren omdat ze niet (goed) met elkaar communiceerden. Nu zie ik een heel hecht team van leidinggevenden met zelfvertrouwen, die constructief, stevig en open met elkaar communiceren om het productieproces te blijven verbeteren! Iedereen blij, wie wil dat nu niet?

Deel dit artikel