‘STOP!’ Blog 2 door Stefanie

Voor mijn vakantie sprak ik Esther, een vriendelijke daadkrachtige dame. Zij staat voor iedereen klaar met een luisterend oor en is een prettige gesprekspartner. Ze weet wat ze wil en gaat daar voor. Ze is niet te beroerd om daar hard voor te werken.

Op enig moment in het coachingsgesprek bespreken we een aanvaring, die ze heeft gehad met haar leidinggevende. Deze kwam op haar afdeling en vertelde in rap tempo wat er allemaal anders moet en wat er allemaal anders had gemoeten. Esther slaat dicht en loopt vervolgens een dag lang met een naar gevoel rond. Pas de volgende dag kan ze dat bespreekbaar maken.

uitdaging

De moeilijkheid zit voor haar in het moment dat ze wordt overvallen. Ze wil graag leren om dan voor zichzelf op te komen, zodat ze er niet de hele dag mee rond loopt. Opvallend in deze situatie is, dat je haar niet inschat als iemand die dicht klapt. Ze staat haar mannetje, en weet zaken goed onder woorden te brengen. Dus dat ze deze uitdaging heeft, verwacht je niet bij haar.

Enige tijd later staat de training met de acteur gepland, zodat we dat kunnen oefenen. Ze vertelt de acteur dat ze wil leren om voor zichzelf op te komen, op het moment wanneer iemand haar overdondert. Normaal gesproken geeft de deelnemer aan wat hij wil oefenen en legt dan aan de acteur uit welk gedrag hij van de acteur wil zien. In deze situatie wil Esther dus juist níet weten wat de acteur gaat doen.

Ze gaan aan de slag met een aantal situaties, waarin hij haar telkens op een andere (intimiderende) manier benadert. Onder andere probeert de acteur haar te overdonderen door haar kennis en kunde in twijfel te trekken; ‘wat maakt eigenlijk dat jij denkt dit werk te kunnen?’. Ze houdt zich redelijk staande, maar ze is niet tevreden. Ze wil graag in het gesprek haar grens duidelijk aangeven, ze heeft nu nog het gevoel dat de ander over haar heen loopt. We adviseren haar om letterlijk ‘STOP’ te zeggen en alle extra woorden die haar boodschap afzwakken (‘eigenlijk’ en ‘ik heb liever dat’) te vervangen door woorden die kracht geven. Opnieuw komt de acteur binnen, dit keer is hij nogal onder de indruk van het voorkomen van Esther. Hij probeert Esther door seksuele getinte opmerkingen te intimideren. Maar Esther is er klaar mee, de grens is bereikt. Ze vertelt zeer duidelijk dat ze hier niet van gediend is, elke vezel in haar lijf geeft aan ‘STOP’. Elke poging die de acteur nog doet om Esther omver te krijgen, mislukt. Esther laat zich niet meer overdonderen. De opluchting die ze laat zien als ze zich realiseert wat zij gedaan heeft, is fantastisch. Er valt een last van haar schouders. Deze kleine stap zorgt voor een grote verandering in haar zelfvertrouwen. Dat vind ik zo heerlijk om te zien!

Deel dit artikel