De kracht van de groep

Kijk door de bril van een teamcoach

 

Denk je weleens, ‘als die ene collega maar uit ons team is, lost dat veel gedoe op’. Vergeet het maar. Deze collega is namelijk, net als jijzelf, onderdeel van het totale team en in teams heerst een bijzondere dynamiek. Het kan dus goed zijn dat aanwezige emoties in het team via deze persoon tot uitdrukking komen maar eigenlijk onderdeel zijn van de teamcultuur.

Ik hoor je denken: ‘ja, leuk Minke. En nu dan?’
Het begint met op een andere manier naar je team kijken. Zie je team als één systeem, één geheel en niet als een optelsom van losse individuen. Bedenk goed, de kracht van de groep is groter dan de invloed van één individu.

Doet de stem van het individu er dan niet toe? Jawel! Sterker nog, je kunt het als thermometer gebruiken voor je team. Luister daarbij niet teveel naar de inhoud, dus niet ‘wat’ wordt er precies gezegd en zoom niet in op het individu, maar ga op zoek naar de belangen en emoties die spelen in het team. Er kan namelijk van alles meespelen wat niet zichtbaar is.

Het onzichtbare menselijke systeem

Van het zichtbare gedrag dat waarneembaar is binnen het team, is slechts 10% bewust gedrag. Een groot deel van het zichtbare gedrag is dus onbewust. Daarnaast zit een heel groot deel aan opvattingen, belemmeringen, etc onder water. Echter, het verklaart wel het aanwezige gedrag.

Het is belangrijk om het team bewuster te maken van wat onder en boven water gebeurt, zodat het team bewuster keuzes kan maken en bewuster gedrag kan inzetten. Mensen zeggen niet zo snel ‘ik voel me niet veilig in dit team’ of ‘alles kan tegen mij worden gebruikt’. In plaats daarvan laten ze bepaald gedrag zien, bijvoorbeeld: vage communicatie, aannames (zij zal wel van mij vinden dat…) of dat alle communicatie via de leidinggevende verloopt. De genoemde gedragingen zijn niet uniek maar wel belemmerend in het behalen van de teamdoelen.

Aan de slag met je team

Loopt het niet lekker in je team, maar kun je het niet helemaal duiden? Neem dit niet voor lief! Je weet nu dat er universele krachten zijn die meespelen en in iedere groep aanwezig zijn. De kunst is om deze krachten te herkennen in de vorm van patronen en deze bespreekbaar te maken, zodat je ermee aan de slag kunt. Je kunt het samen met je team hebben over welke belangen er spelen en met elkaar bepalen wat wel en niet werkt voor jullie als team.
Creëer daarbij als eerste een gevoel van veiligheid en vertrouwen en ga voor het echte gesprek. Laat iedereen in de groep weten dat ze ertoe doen en van waarde zijn. Geef je teamleden een stem. Wees daarbij niet bang voor tegenstellingen maar moedig ze aan. Maak verbinding met elkaar. Sta open, verwonder je, wees niet bevooroordeeld en neem het niet persoonlijk.

Iedereen heeft recht op een fijne werkplek waar hij zich op z’n gemak voelt en waar de samenwerking lekker loopt. Als teamlid, maar ook als leidinggevende ben je verantwoordelijk voor het scheppen van deze voorwaarden. Ik wens je veel plezier en succes met de samenwerking binnen jouw team!

Deel dit artikel