Met JOY terug naar werkgeluk (persbericht)

Na langdurig ziekteverzuim weer met plezier aan het werk. Vaak willen werknemers dat maar al te graag, maar raken ze verstrikt in de wirwar van regels en protocollen. Het geloof in een succesvolle terugkeer op de arbeidsmarkt brokkelt af onder hun voeten. Dat kan anders, weet VitaMee, met je persoonlijke coach JOY.

De persoonlijke re-integratiecoach van VitaMee

Bij arbodienst VitaMee in Doetinchem lopen ze al wat jaren mee. Op grond van de dagelijkse ervaringen heerste het gevoel dat het re-integratieproces beter zou verlopen als de werknemer daar meer de regie over kon nemen. Dit gevoel werd bevestigd door het afstudeeronderzoek ‘Het heft in eigen handen’, dat Saxion studente Laura Winkelhorst uitvoerde in opdracht van VitaMee. De scriptie toont aan dat re-integrerende werknemers behoefte hebben aan zelfregie. Zodat zij zelf initiatieven kunnen nemen op de weg naar passende arbeid.

“Dat klinkt logisch en eenvoudig, maar de praktijk is enorm gecompliceerd”, vertelt directeur Sandra Garretsen van VitaMee. “Wanneer je een jaar ziek bent, word je om te beginnen geconfronteerd met 30 procent loonmindering. Dat zorgt voor nog meer stress, terwijl die mensen echt niet voor hun lol een jaar ziek zijn. Vervolgens hangt het Nederlandse verzuimsysteem van protocollen aan elkaar; het is echt een doolhof waar je als werknemer niet zomaar zelf uit komt. Je wordt geconfronteerd met een arbeidsdeskundige, een verzekeringsarts, de bedrijfsarts, je werkgever. Allemaal partijen die iets van je willen en die moeten voldoen aan hun verplichtingen. Maar jij als werknemer overziet het niet meer. Weet jij wat het verschil is met betrekking tot het speelveld tussen de ene deskundige en de andere? Niet zo vreemd dat mensen dan maar thuis op de bank gaan zitten afwachten tot ze weer worden opgeroepen. Het eigen initiatief wordt op deze manier de nek omgedraaid.”

Om hier verandering in te brengen introduceert VitaMee JOY: je eigen coach die met jou kijkt naar jouw mogelijkheden. Sandra Garretsen: “Wij geloven bij VitaMee in wederkerigheid. Werk versterkt je eigenwaarde, je zit beter in je vel en je levert uiteindelijk ook meer maatschappelijke waarde. Zoiets gun je mensen. JOY maakt mensen duidelijk in welke situatie ze zitten en helpt ze daar uit te komen. De werknemer gaat weer doelen stellen en plannen maken om die te bereiken. JOY waakt ervoor dat dit gebeurt binnen het formele verzuimspeelveld.

JOY is óók ‘the perfect match’ voor ondernemers die hechten aan goed werkgeverschap. Werkgevers met oog voor sociale innovatie. Voor een positieve reputatie op de arbeidsmarkt. Voor het gemak van één aanspreekpunt voor de langdurig, zieke werknemer met een ziekteperiode langer dan 42 weken of waarbij terugkeer naar eigen werk onzeker is. JOY denkt niet in hokjes, maar in deuren en doorbraken. Herkent de kansen en grijpt die aan. JOY communiceert met de betrokken partijen, activeert en houdt verzuimclaims buiten de deur. JOY regelt het góed en daar word je als werkgever ook gelukkig van.     

Ik vergelijk JOY wel eens met de haas bij het hardlopen. JOY houdt de werknemer uit de wind van de complexe regelgeving, maar uiteindelijk moet hij of zij zelf finishen en het verschil maken.”

Na langdurig verzuim weer met plezier aan het werk – JOY naar werkgeluk (vitamee.nl)

Deel dit artikel