‘Blue monday’ bestaat niet, maar hier krijg je toch 5 tips om er mee om te gaan

Blue Monday is geen aangetoond fenomeen alhoewel je er toch last van kan hebben

We zitten in een periode met korte dagen, koud weer, voornemens die mislukken en een lange periode van werken voor de boeg. Dit zou het recept zijn voor de deprimaandag van het jaar. Volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall zijn op Blue Monday de meeste mensen treurig, neerslachtig of weemoedig.

Men vermoedt dat dhr. Arnall de ‘formule’ voor Blue Monday gewoon heeft gekocht.

Dat blijkt althans uit een onderzoek van The Guardian. Blue Monday zou een product zijn van een PR bureau. Daarbij komen we meteen op de eerste tip.

1. Laat je niks aanpraten

In tegenstelling tot Blue Monday, is self-fulfilling prophecy wel degelijk een waarheid. Dus, geloof je dat blue monday ook een blije dag kan zijn? Dan ben je al goed op weg.

2. Een vent in de avond, is een vent in de ochtend

Of dame. De maandagochtendblues komt wel ergens vandaag. Als je daar last van hebt, wees eens eerlijk: ben je vrijdag en zaterdag netjes op tijd naar bed gegaan om die acht uurtjes slaap te pakken? Is je antwoord nee, dan heb je mogelijk last van een sociale jetlag. Ook al sliep je wel acht uur maar sliep je flink uit, dan is moeilijk uit je bed komen op maandag een logisch gevolg.

De VitaMee tip: maandagochtend presteren? Dat betekent dus gewoon op tijd naar bed gaan.

3. Ga naar buiten

Er gaat niks boven een flinke dosis daglicht. Het ontvangen van daglicht komt direct ten goede van je stemming en maakt je wakker en alerter. Het houdt bovendien je bioritme in stand en dát heeft weer een belangrijke positieve impact op je cognitieve vermogen en dagelijks presteren. Minimaal 20 minuten per dag, maar meerdere momenten op een dag geniet de voorkeur.

De VitaMee tip: zodra de zon opkomt, neem elke ochtend even 10 minuten om in het licht te kijken en je start de dag zo fris als een hoentje.

4. Blijf in beweging

Alhoewel je brein op volle toeren werkt, kan je lijf alsnog erg moe worden van inactiviteit. Dus elk half uur even de benen strekken houdt je lijf en je brein alerter en productiever. Bijkomend voordeel als je wilt afvallen: in beweging blijven houd je metabolisme gedurende de dag hoger en daardoor verbrand je meer energie. Eenmaal op dreef blijf je makkelijker in beweging.

De VitaMee tip: stel het zitten zo lang mogelijk uit en doe je werk staand.

5. Plan iets leuks

Ergens naar uitkijken waar je blij van wordt, is een directe stemmingsverbeteraar. Een vervelende vergadering of rotklus heeft direct het tegenovergestelde effect. Laat je niet van de wijs brengen, focus op de leuke dingen.

De VitaMee tip: schrijf drie dingen op waar je vandaag en morgen naar uitkijkt.

Zo, dat werkt lekker. Fijne werkdag!

Deel dit artikel